TIPY NA STRAVOVÁNÍ A PITNÝ REŽIM V LÉTĚ

15.06.2014 13:34

Letní sezona je již v plném proudu. Proto jsem pro vás připravila několik tipů, jak se správně stravovat v letních měsících. Také jsem se zaměřila na pitní režim, který je v tomto období také velmi důležitý.


1.Co si dát na koupáku?

Chystáte se na koupák a tam jak známo povětšinou koupíme pouze jídlo typu hranolky, párek v rohlíku, bramborák, smažák apod.? No, to asi vaší postavě a zdraví příliš neprospěje že? Můj tip je vzít si jídlo s sebou. Připravte si doma lehký salát do krabičky, vezměte si konzervu tuňáka s pečivem, plechovku kukuřice či hrášku na svačinky, zeleninové rizoto, těstovinové saláty, ovoce či případně jogurtový nápoj. Samozřejmě ideálně do chladící anebo alespoň termo tašky.

2.Myslete na pravidelnost

Ani v létě nezapomínejte na pravidelnost. Alespoň pět chodů denně, s pravidelnými rozestupy cca 3 hodinky, podpoří vaše tělo aktivním metabolismem a vyhnete se tak chutím a večerním nájezdům na ledničku (typu – od každého trochu :-)).

3.Pěstujte a používejte čerstvé bylinky

Ti, kteří tak již děláte, super, jen tak dál! A vy, kteří ne, tak neváhejte a vyzkoušejte, jaký rozdíl je mezi čerstvou bylinkou a sušeným kořením. Nyní je ideální období, trhy jsou plné sazeniček. Nasaďte si do truhlíku na balkon či na zahradu. Jídlo s čerstvými bylinkami je mnohem lahodnější, výraznější a různé druhy bylinek nabízí spoustu možností přípravy pokrmů.

Rozhodně doporučuji vyzkoušet bazalku, petrželku, tymián, rozmarýn, mátu, pažitku, libeček a další dle chuti.

4.Zmrzlinu vybírejte pečlivě

Pokud vás v létě chytají chutě na zmrzlinku či nanuky, nemusíte hned trpět výčitkami či si odpírat. Vybírejte ale s rozumem. Zmrzliny i nanuky jsou obecně pro linii lepší ovocné, případně nanuky tvarohové – typu Míša.

5.Nezapomeňte vařit!

Spousta lidí se domnívá, že jedině suchá strava typu sýr, šunka, zelenina, ovoce, pečivo přes léto stačí. Vyšší konzumace takové stravy vede k oslabení zažívání a následně k trávícím potížím. Myslete na lehké, ale zvlhčující pokrmy, jako například zeleninová rizota, dušená zelenina, zeleninové polévky, ratatouille, antipasti apod. Takové pokrmy pomáhají před vysoušením a k tvorbě tělních tekutin.

6.Jak na pitný režim

Slyšíte to zprava zleva: hlavně hodně pít, 2-3 litry denně, ideálně neperlivou vodu. Ano, s tím souhlasím. Jsou ale i další vhodné letní varianty. Lehce mineralizované vody, voda s citronem, silně naředěné stoprocentní džusy apod.

Já miluju „ledové“ čaje. Pozor, výrazem ledový čaj rozhodně nemyslím LEDOVÝ tak, že vám „jiskří zuby“  A už vůbec nemyslím ledové čaje kupované, nacpané neskutečným množstvím cukru. V letních měsících je výborný například neslazený (či pomocí stévie) meduňkový čaj, mátový – ideálně z čerstvé máty, zelený čaj či rooibos. A kolik by měl mít ideálně stupňů? 16°C. Nápoje této teploty nejvíce osvěží a zažene žízeň. Takže zapomeňte na hory ledu, úplně bude stačit přirozeně vychladlý čaj. A když si jej vezmete s sebou na cesty a vlivem horkého počasí zteplá, bude stále výborný.

7.Jedete na dovolenou? Zkoušejte místní speciality

Chystáte se na dovolenou do středomoří? Nemusíte si jen nabalit hordy konzerv a vařit tam dennodenně svou „klasiku“. Zkuste si vyhradit alespoň večeře pro zkoušení místních pokrmů. Vyzkoušejte místní ryby, ať už připravené v restauraci či pokud obýváte některý z apartmánů jako např. v Chorvatsku, ugrilujte si je sami! Odhoďte předsudky a ochutnejte mořské plody, čerstvé, úžasně připravené a velmi chutné.

Středomořská strava je velmi zdravá, prospěšná tělu a možná si přivezete i pár nových, zajímavých receptů :-)

8.A co grilování?

Milujete grilování s rodinou či přáteli a už teď se hrozíte, že to všechno si budete muset nechat ujít, pokud chcete mít vytouženou postavu? Nemějte strach, já si léto bez grilovaček také nedokážu představit Příprava pokrmů na grilu nakonec není zdaleka tak špatným způsobem!

Při výběru masa volte kuře nebo ryby. Ideálně, když kuřecí předem naložíte, například do jogurtu s bylinkami anebo připravíte špíz, prokládaný zeleninou či hříbky. Výborné jsou i kuřecí křidýlka nebo stehýnka, opět naložená v marinádě (já volím hodně česneku, rozmarýn, sůl, pepř). Ryby volte libovolné, klidně i tučnější. Zkoušejte grilovat i nemasité pokrmy, jako kukuřici, hlívu ústřičnou, žampiony či různou zeleninu typu lilek, cuketa či papriky.

Co dále neoddělitelně patří ke grilování je salát. Můj tip je salát coleslaw, který se hodí naprosto ke všem druhům masa.

Tak si užívejte krásných teplých dnů a již příště se těšte na konkrétní recepty vhodné ke grilování!